rzecze1 Napisano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 12 minut temu, andyopole napisał: Nastepny lot do Polski - przez Moskwe, narobiles mi smaka… Aeroflot powinien Ci zaplacic za skuteczna reklame. Ha! No niestety nie płacą... Ale, bedąc politycznie i historycznie totalnie antyrosyjską osobą, muszę przyznac, ze przez ostatnie cwierc wieku Ruscy bardzo się zmienili. Pomimo własnych politycznych ograniczeń. W Polsce się tego nie widzi, bo od 30 lat obracamy się tylko i wyłącznie w anglosaskiej kulturze, pod kazdym względem. A prawda jest taka, ze zycie toczy się swoim trybem i i jak się od czegoś odetniesz to i tym bardziej nie znasz tego od czego się odciołeś, i tym bardziej to "coś" rozwija się wtedy swoją drogą. Aeroflot moze byc tego jednostkowym przykładem, ale po mojej wizycie w Rosji muszę powiedziec, ze Rosjanie mają dziś i bardzo, bardzo ciekawe kino, i telewizję, i kulturę, i - zdecydownie słowiański, bardzo nam bliski - humor. Moim osobistym i nieobiektywnym zdaniem - są oni teraz co najmniej na etapie polskiego "Misia" Bareji z naszego roku 1981... Dzisiejsza kultura rosyjska to jest to coś czego Polacy nie znają w ogóle, czego ja nie znałem w ogóle... to jest coś jak cywilizacja z kosmosu.... Dobrze jest jak ktoś rosyjski zna, lub przynajmniej cyrylicy uczył się w młodości, bo wtedy rózne niuanse mozna docenic, ale ogólnie, jak ich nie lubię, tak muszę przyznac - Ruscy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. I przy całej "zniewieściałości" Zachodu to ich przyszłego potencjału bym nie lekcewazył. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 6 hours ago, rzecze1 said: Dzisiejsza kultura rosyjska to jest to coś czego Polacy nie znają w ogóle, czego ja nie znałem w ogóle... to jest coś jak cywilizacja z kosmosu.... Rozwiń proszę temat, bo bardzo jestem ciekawa. Nigdy moja noga jeszcze na rosyjskiej ziemi nie stanęła choć znam wielu Rosjan. Aczkolwiek raczej tych co przesiąknęli zachodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 19 godzin temu, rzecze1 napisał: Ha! No niestety nie płacą... Ale, bedąc politycznie i historycznie totalnie antyrosyjską osobą, muszę przyznac, ze przez ostatnie cwierc wieku Ruscy bardzo się zmienili. Pomimo własnych politycznych ograniczeń. W Polsce się tego nie widzi, bo od 30 lat obracamy się tylko i wyłącznie w anglosaskiej kulturze, pod kazdym względem. A prawda jest taka, ze zycie toczy się swoim trybem i i jak się od czegoś odetniesz to i tym bardziej nie znasz tego od czego się odciołeś, i tym bardziej to "coś" rozwija się wtedy swoją drogą. Aeroflot moze byc tego jednostkowym przykładem, ale po mojej wizycie w Rosji muszę powiedziec, ze Rosjanie mają dziś i bardzo, bardzo ciekawe kino, i telewizję, i kulturę, i - zdecydownie słowiański, bardzo nam bliski - humor. Moim osobistym i nieobiektywnym zdaniem - są oni teraz co najmniej na etapie polskiego "Misia" Bareji z naszego roku 1981... Dzisiejsza kultura rosyjska to jest to coś czego Polacy nie znają w ogóle, czego ja nie znałem w ogóle... to jest coś jak cywilizacja z kosmosu.... Dobrze jest jak ktoś rosyjski zna, lub przynajmniej cyrylicy uczył się w młodości, bo wtedy rózne niuanse mozna docenic, ale ogólnie, jak ich nie lubię, tak muszę przyznac - Ruscy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. I przy całej "zniewieściałości" Zachodu to ich przyszłego potencjału bym nie lekcewazył. W Rosji nie byłam więc się nie wypowiem, ale w Izraelu po rosyjsku pogadasz wszędzie tak jak po hebrajsku, jak nie stali mieszkańcy to Rosjanie na wakacjach. I tu muszę powiedzieć że byłam b. pozytywnie zaskoczona, bo przez lata tłuczono nam do łbów jakie to cepy po Rosji biegają, a tu nie dość że przyjemni ludzie to jeszcze, że tak nieśmiało wspomnę, dość daleko od przysłowiowych Rosjan co to w Nike biegają złotem obwieszeni, morza wódki piją, tańczą, rzygają i do bicia się biorą. Wiele z nich mówiło po angielsku, i to znakomicie. Po rosyjsku już od dawna nie gadam, coś tam powiem ale konwersacji nie poprowadzę. Tym niemniej rozumiem jakieś 80% co mówią. Mój mąż był zachwycony jaka to "ynteligentna" jestem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 2 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Forumowicze ze Wschodniego Wybrzeza juz pewnie rozpalaja ogien w BBQ. Ja mam jeszcze 3.5 godziny pracy i tez zaczynam dlugi weekend. Strasznie mi sie ten tydzien dluzyl…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 5 godzin temu, andyopole napisał: Forumowicze ze Wschodniego Wybrzeza juz pewnie rozpalaja ogien w BBQ. Ja mam jeszcze 3.5 godziny pracy i tez zaczynam dlugi weekend. Strasznie mi sie ten tydzien dluzyl…. A ja mam przymusowe 2-tygodniowe "wakacje". Dziewczyna z pracy ma pozytywny wynik testu na covida. Nici z dlugiego weekendu I obowiazkowy test w poniedzialek. Mam nadzieję, że mi mózgu nie pogiglaja wciskając patyczek do nosa Grrrrr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 (edytowane) Edytowane 3 Lipca 2020 przez pelasia Skopiowalo wypowiedz dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 36 minut temu, pelasia napisał: A ja mam przymusowe 2-tygodniowe "wakacje". Dziewczyna z pracy ma pozytywny wynik testu na covida. Nici z dlugiego weekendu I obowiazkowy test w poniedzialek. Mam nadzieję, że mi mózgu nie pogiglaja wciskając patyczek do nosa Grrrrr! Shoot! Czy platne te wakacje, przynajmniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 21 minut temu, katlia napisał: Shoot! Czy platne te wakacje, przynajmniej? Płatne. Ja mam najlepszego szefa pod słońcem. Dba o nas jak tylko moze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Taka ciekawostka - jestem aktualnie w TN (Bristol konkretnie) - wyniki testu zajmują tu 8 do 14 dni, w Krogerze w przybliżeniu maske miała jedna osoba poza mną... Jakbyś się ktoś zastanawiał jak zostaliśmy światowym liderem w covidzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Godzinę temu, pelasia napisał: Płatne. Ja mam najlepszego szefa pod słońcem. Dba o nas jak tylko moze ! Super. Dobrze ze jeszcze tacy sa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi