Skocz do zawartości

Prezydent Donald Trump - wydarzenia

ilya_

Rekomendowane odpowiedzi

45 minutes ago, mola said:

I my jesteśmy w sytuacji, że nie będzie przerw czy zmian w wypłacie. 

Z tym stwierdzeniem to bym sie wstrzymal. Pierdylion pan z dzialu business, HR czy innego public relations raczej sobie grantow nie pisze, a wplywy z czesnego na pewno polecialy w dol. Wiekszosc uniwerkow w tym tygodniu juz oglosila hiring and salary freeze, nasz pewnie dolaczy na dniach. Jak przyjdzie do zwolnien to naukowce raczej nie maja szans z osobami, ktore na uczelni wykonuja PRAWDZIWA robote!

Nie znam sie na ekonomii, ale dziele sie z artykulem w Foreign Policy na temat bezrobocia/gospodarki amerykanskiej, i nie tylko. Bardzo niepokojace. 

https://foreignpolicy.com/2020/04/09/unemployment-coronavirus-pandemic-normal-economy-is-never-coming-back/?fbclid=IwAR1-KXLhajcL4tMN35SX5Keywl0OSYCVNCe1c5a1idxDisukP1SttMM2C8E

Edytowane przez katlia

Czy ktos z forumowiczow wie byc moze, lub zna jakies zrodlo, z ktorego wynikaloby czy rodzina 2+2, ktora przekracza 198k dostanie czek na dzieci czy nie? Czy moze geniusze Keynesowskiej ekonomii uznali ze 2+0 kwalifikuje sie przy 198k (albo niech bedzie przy 150k -> 75k/osoba), ale juz rodzina 2+2 nie kwalifikuje sie przy przekroczeniu 198k (mniej niz 50k/osobe, aczkolwiek ich FAQ mowi, ze with no children). Nie bede dzwonil do IRS, a ichsza strona mowi: "According to information we have on file, we cannot determine you eligibility (...)".

Bylbym wdzieczny za jakies zrodlo.

4 godziny temu, mola napisał:

Tymczasem - dzisiaj na konto wpłynęło nam trumpowe. Załapaliśmy się na styk. I my jesteśmy w sytuacji, że nie będzie przerw czy zmian w wypłacie. 

Probowalem sprawdzic ale chyba cala Ameryka probuje bo sie system mojego banu zawiesil.  :D

Tysiac to nie wiadomo czy przebalowac czy komus oddac. daliby z dziesiec k.

• Haha 1

2 godziny temu, katlia napisał:

Nie znam sie na ekonomii, ale dziele sie z artykulem w Foreign Policy na temat bezrobocia/gospodarki amerykanskiej, i nie tylko. Bardzo niepokojace. 

https://foreignpolicy.com/2020/04/09/unemployment-coronavirus-pandemic-normal-economy-is-never-coming-back/?fbclid=IwAR1-KXLhajcL4tMN35SX5Keywl0OSYCVNCe1c5a1idxDisukP1SttMM2C8E

Ja tez zbytnio się nie znam, ale zawsze jestem sceptyczny wobec opinii które mówią, ze something "will never be the same again"... Moze dlatego, ze pomimo tylko średniego wieku, widziałem juz w zyciu sporo rzeczy po których wszystko miało się zmienic, a się nie zmieniło... A i historię znam dośc dobrze, co tez daje pewną perspektywę na sprawy.

Zawsze mówiłem, takze tutaj na Forum, ze Zachód zyje w bańce mydlanej, "in the bubble". W Trzecim Świecie ponad 20 tysięcy ludzi umiera z głodu DZIENNIE. A jest na to szczepionka - nazywa się jedzenie. Ale psa z kulawą nogą to nie obchodzi. To tylko statystyka. Wazne aby małe rączki nam wyrobiły laptopy czy ubrania które pózniej kupimy w promocji. I szczerze wątpię aby to miało się po epidemii zmienic.

Co w tym momencie koronawirus zrobił, to to, ze śmierc, którą Zachód w swojej postmodernistycznej kulturze zagonił głęboko do podświadomości, ta świadomośc nieuniknionej śmiertelności kazdego z nas wyszła trochę na wierzch. A wyszła tylko dlatego, ze coronavirus jest prawdziwie egalitarny. Gdyby to tylko biedni się zarazali i umierali, tylko tzw. "słuzba", nie mam wątpliwości, ze nigdy nie mielibyśmy do czynienia z takimi działaniami rządów jakie widzimy dzisiaj. Ale, ze wirus zaraza i potencjalnie zabija artystów, polityków i finansistów, sprawa wygląda juz zupełnie inaczej. To mi przypomina tego brytyjskiego komika nigeryjskiego pochodzenia który kilka lat temu w jednym ze stand up'ów mówił o epidemii eboli, i o tym jak się Nigeryjczycy się cieszyli gdy zaraził się pierwszy biały, bo to oznaczało przyśpieszenie prac nad szczepionką - ze swoim nigeryjskim akcentem który musicie sobie wyobrazic powiedział - "THANK GOD FOR DAVID! We are all saved!"... :) 

Co moze byc dobre w krótkoterminowej perspektywie, to to, ze ludzie docenią tych których w normalnych warunkach często ponizają lub uwazają ich za gorszy sort społeczeństwa. Kasjerów, dostawców, śmieciarzy, takze pielegniarki. Wszystkich tych którzy dziś społeczeństwo przy zyciu trzymają, wszystkich tych którzy dalej pracują w czasie gdy politycy, managerowie, finansiści, maklerzy i róznoracy PR-owi klakierzy są pochowani po domach. Tak, to oni okazali się byc niezbędni i powinni byc za to docenieni. Znowu, moja realistyczna, lub jak kto woli - cyniczna, natura, skłania mnie do wniosku, ze długo to nie potrwa... ale zanim ludzie zapomną, ci "key workers" moze zostaną jakoś w między czasie docenieni...

A co do gospodarki, to if I were a betting man.... to bym postawił, ze na dzień dzisiejszy Trump ma wybory w kieszeni. Gospodarka amerykańska zamknęła się w kilka dni, ale ze względu na "flexibility" związane z jej wolnorynkową charakterystką, będzie ona pierwszą na Zachodzie, która się otworzy i wystrzeli w górę. Co akurat powinno się stac póznym latem/na jesieni.

• Upvote 2

1 godzinę temu, marwin napisał:

Czy ktos z forumowiczow wie byc moze, lub zna jakies zrodlo, z ktorego wynikaloby czy rodzina 2+2, ktora przekracza 198k dostanie czek na dzieci czy nie? Czy moze geniusze Keynesowskiej ekonomii uznali ze 2+0 kwalifikuje sie przy 198k (albo niech bedzie przy 150k -> 75k/osoba), ale juz rodzina 2+2 nie kwalifikuje sie przy przekroczeniu 198k (mniej niz 50k/osobe, aczkolwiek ich FAQ mowi, ze with no children). Nie bede dzwonil do IRS, a ichsza strona mowi: "According to information we have on file, we cannot determine you eligibility (...)".

Bylbym wdzieczny za jakies zrodlo.

A to nie jest tak ze licza sie tylko non-dependents ? Ja mowiac szczerze w ogole zalozylem ze sie nic nie nalezy i totalnie sprawe dalej olalem...

20 minut temu, kzielu napisał:

A to nie jest tak ze licza sie tylko non-dependents ? Ja mowiac szczerze w ogole zalozylem ze sie nic nie nalezy i totalnie sprawe dalej olalem..

Ano wlasnie nie znam szczegolow. Sprawdzilem co moglem w ich portalu, ale ciekawie brzmi info z ich FAQ (3 pytanie od gory, kto jest non eligible):

https://www.irs.gov/coronavirus/economic-impact-payment-information-center
"Single filers with income exceeding $99,000, $136,500 for head of household filers and $198,000 for joint filers with no children are not eligible and will not receive payments."

Czyli jakby (byc moze) dzieci przynajmniej dostaja:P Ot taka cicha nadzieja:)

Edytowane przez marwin

Godzinę temu, marwin napisał:

Czyli jakby (byc moze) dzieci przynajmniej dostaja:P Ot taka cicha nadzieja:)

Ja bym wnioskowal ze chyba nie - na swoim przykladzie - bo tax return wyslalem wczesnie (a nawet bardzo) a wyglada na to ze Ci ktorzy tak zrobili dostali direct deposit dzisiaj.