PHU_MONO Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Witam. Pytanie mam w sprawie szkół. Jestem po technikum. Czy mam dosłownie przetłumaczyć nazwę mojej szkoły (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10)? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskierka Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 12 godzin temu, PHU_MONO napisał: Witam. Pytanie mam w sprawie szkół. Jestem po technikum. Czy mam dosłownie przetłumaczyć nazwę mojej szkoły (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10)? Z góry dziękuję za odpowiedź. Ja bym zwyczajnie napisała High School / Technical High School No. XX, dla nich to i tak bez różnicy jaka szkoła. Jeśli się upierasz na tłumaczeniu, to możesz napisać "upper-secondary school complex" or "high school complex", chociaż według mnie to nieco komplikowanie życia sobie i im, tym bardziej, że Amerykanie nie muszą mieć rozeznania w nazwach polskich placówek oświatowych. Ba, czasem i Polacy mają z tym problem Tłumaczenie pochodzi ze słownika internetowego: https://en.bab.la/dictionary/polish-english/zespół-szkół-ponadgimnazjalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mvgda Napisano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Iskierka napisał: Ja bym zwyczajnie napisała High School / Technical High School No. XX, dla nich to i tak bez różnicy jaka szkoła. Jeśli się upierasz na tłumaczeniu, to możesz napisać "upper-secondary school complex" or "high school complex", chociaż według mnie to nieco komplikowanie życia sobie i im, tym bardziej, że Amerykanie nie muszą mieć rozeznania w nazwach polskich placówek oświatowych. Ba, czasem i Polacy mają z tym problem Tłumaczenie pochodzi ze słownika internetowego: https://en.bab.la/dictionary/polish-english/zespół-szkół-ponadgimnazjalnych ja liceum wpisałam po polsku i tez było ok, nikt mi nie zwrócił uwagi, w przynajmniej nazwa taka sama jak na dokumentach, które przyniosłam Edytowane 13 Czerwca 2020 przez mvgda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PHU_MONO Napisano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 20 godzin temu, Iskierka napisał: Ja bym zwyczajnie napisała High School / Technical High School No. XX, dla nich to i tak bez różnicy jaka szkoła. Wiem, że pewnie macie już dość tych moich pytań, ale czy dobrze uzupełniłem to o szkole? Ukończyłem technikum z maturą ale bez egzaminu technicznego - takie życie - okazało się, że do szczęścia i pieniędzy nie było mi to potrzebne Wpisałem tam, że mam maturę - to chyba wystarczy? A co do innych pytań z innego wątku o wyroku, to napisałem krótko i zwięźle: In 2012: Probation (8 months sentence suspended for 2 years). In 2015: expungement of criminal record. Jak już mówiłem - co ma być to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskierka Napisano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 19 godzin temu, PHU_MONO napisał: (...) Ukończyłem technikum z maturą ale bez egzaminu technicznego - takie życie - okazało się, że do szczęścia i pieniędzy nie było mi to potrzebne Wpisałem tam, że mam maturę - to chyba wystarczy? A co do innych pytań z innego wątku o wyroku, to napisałem krótko i zwięźle: In 2012: Probation (8 months sentence suspended for 2 years). In 2015: expungement of criminal record. Jak już mówiłem - co ma być to będzie Szkoła tak jak wpisana przez ciebie wg mnie jest ok. (btw. jesteśmy ten sam rocznik, też w 2005 zaczynałam liceum. ) I nie musisz mieć egzaminu technicznego, warunkiem jest ukończenie Liceum (12 lat edukacji), a to masz, potwierdzeniem jest świadectwo ukończenia szkoły średniej. Co do wyroku - będziesz musiał się tłumaczyć, ale tak jak już napisał ktoś w innym wątku (o ile dobrze pamiętam sly6) - twoja postawa, ostatnie kilka lat życia i to co powiesz na spotkaniu będą musiały przekonać konsula, że się nawróciłeś i jesteś przykładnym obywatelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ntcm Napisano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Kolejne, być może głupie pytania, ale znów - szkoda by było przez taką drobnostkę spalić sprawę. Wypełniać województwo czy można zaznaczać "does not apply"? Czy bez znaczenia? Jeśli podawać, to co np. w przypadku miejsca urodzenia i zmiany podziału administracyjnego od tamtego czasu? Wpisać stare czy nowe? Full name in native alphabet - jeśli brak polskich znaków, to pominąć czy przepisać poprzednie? (Obstawiam does not apply...) Numery telefonów - +48, 0048 czy jeszcze inaczej? Z góry dziękuję Edytowane 14 Czerwca 2020 przez ntcm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 56 minutes ago, ntcm said: Kolejne, być może głupie pytania, ale znów - szkoda by było przez taką drobnostkę spalić sprawę. Wypełniać województwo czy można zaznaczać "does not apply"? Czy bez znaczenia? Wypelniac (uprzedze pytanie, nazw wojewodztw nie tlumaczylem i dali mi GC ;-) ) 56 minutes ago, ntcm said: Jeśli podawać, to co np. w przypadku miejsca urodzenia i zmiany podziału administracyjnego od tamtego czasu? Wpisać stare czy nowe? Obecny podzial administracyjny. 56 minutes ago, ntcm said: Full name in native alphabet - jeśli brak polskich znaków, to pominąć czy przepisać poprzednie? (Obstawiam does not apply...) Wpisz normalnie JAN KOWALSKI. 56 minutes ago, ntcm said: Numery telefonów - +48, 0048 czy jeszcze inaczej? 0048 jest ok, AFAIR + Ci nie przyjmie, ale tez by bylo ok. 56 minutes ago, ntcm said: Z góry dziękuję To co robisz patrzac na swoj DS-260 w tym momencie, to sie nazywa "overthinking"... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PHU_MONO Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 8 godzin temu, ntcm napisał: Wypełniać województwo czy można zaznaczać "does not apply"? Czy bez znaczenia? Ja wszędzie wpisywałem LODZKIE - oczywiście dla innego woj inne też wpisywałem 7 godzin temu, Xarthisius napisał: 0048 jest ok, AFAIR + Ci nie przyjmie, ale tez by bylo ok. Ja wpisałem tylko 48 i nr kom - myślę, że większego problemu z tym nie będzie - tzn mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 17 hours ago, ntcm said: ]Numery telefonów - +48, 0048 czy jeszcze inaczej? W USA nie działa w telefonie "0048..". Tu trzeba "wykręcić" "01148...". (w stacjonarnych na 100% - w komórkach oczywiście "+" działa) Ja pamiętam, że na wszystkich deklaracjach wpisywałem 01148..... co jest najbardziej poprawne z amerykańskiej percepcji świata, ale aczkolwiek jak wpiszesz tylko "48..." albo "0048.." to będzie to uznane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskierka Napisano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 16 godzin temu, Xarthisius napisał: (...) To co robisz patrzac na swoj DS-260 w tym momencie, to sie nazywa "overthinking"... ;-) A ja tam lubię takich narwańców, sama jestem "overthinking" zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi