Skocz do zawartości

Co o tym myślicie ? [Zniesienie wiz]

stars & stripes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 hours ago, MeganMarkle said:

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.

czytalam, że z 10mln Polaków mieszkających w USA głos w wyborach w 2015r. oddało 24tys. i 75% tych głosów było na PiS. Jeśli to nie są prawdziwe dane to jakie są? Nie skumałam do czego pijesz...

i czemu niby ktoś miałby odmawiać prawa głosu obywatelom mieszkającym poza krajem? Tu tez nie rozumiem do czego nawiązujesz...

To sa prawdziwe dane. W pierwszej wypowiedzi zabraklo Ci tylko wartosci bezwzglednych. Podawana w ten sposob informacja (tylko procent), przewija sie nieustannie w mediach, rozmowach itp. kreujac obraz ze Polonia w USA to taki stereotypowy beton...

Podobnie mozna napisac, ze 56% procent Polakow glosujacych na Kazachstanie tez zaglosowalo na PiS. Tylko co z tego, ze bylo to 60 osob? Malo kto doczyta drobny druczek.

• Odpowiedzi 491
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Tak to jest ze statystyką. Można podać, że 75% głosujących w USA głosowało na PiS. A można napisać, że jedynie 0,18% Polonii mieszkającej w USA głosowało na PiS. W obu przypadkach mówimy o tych samych 18 tysiącach głosów

Napisano

Na dobitkę, na PiS w Polsce głosowało nieco ponad 6mln z 30mln uprawnionych. No nijak to się nie ma do 40 czy 45% poparcia i wyników głosowania i w żadnym wypadku nie jest to większość suwerena

Napisano

No ok, wiem że mało bardzo ludzi głosuje, ale się zastanawiam dlaczego akurat tylko Ci głosujący na PiS są na tyle zmotywowani że idą głosować. Jeśli już idą.. no ale odbiegliśmy już mocno od głównego tematu wątku, więc nie będę drążyć politycznej dyskusji ;) 

Napisano
29 minut temu, MeganMarkle napisał:

No ok, wiem że mało bardzo ludzi głosuje, ale się zastanawiam dlaczego akurat tylko Ci głosujący na PiS są na tyle zmotywowani że idą głosować.

Większość głosujących jest wiekowa (sorry za ejdżyzm ;) ). Osoby starsze z reguły są bardziej skłonne głosować niż młodsze, i mają też bardziej konserwatywne poglądy. W USA jest podobnie, młodzi krzyczą i chcą zmian ale głosować idą stare pierdoły które obudziły się z ręką w nocniku i mają pretensje do Latynosów, czarnych, socjalistów itp. że nie mają na starość co do garnka włożyć, pomimo widocznej sympatii Jezusa ;) 

Napisano
29 minut temu, MeganMarkle napisał:

No ok, wiem że mało bardzo ludzi głosuje, ale się zastanawiam dlaczego akurat tylko Ci głosujący na PiS są na tyle zmotywowani że idą głosować. Jeśli już idą.. no ale odbiegliśmy już mocno od głównego tematu wątku, więc nie będę drążyć politycznej dyskusji ;) 

Myślę, ze przez tradycyjne organizacje polonijne i parafie. Same rodzinne wyprawy na głosowanie po mszach świętych ile przeciez nabijają PiS-owi głosów... "Liberałowie" za to się niedzielami bawią za miastem :) Alebo w ogóle ich to nie interesuje.

Od tematu odbiegliśmy, ale jak koty śpią, to myszy harcują :) Admini mogliby poprzesuwac kilka ostatnich wpisów uzytkowników do naszego wątku o wyborach....

Napisano

1 hour ago, rzecze1 said:

Myślę, ze przez tradycyjne organizacje polonijne i parafie. Same rodzinne wyprawy na głosowanie po mszach świętych ile przeciez nabijają PiS-owi głosów... "Liberałowie" za to się niedzielami bawią za miastem :) Alebo w ogóle ich to nie interesuje.

To fakt, Polonia się trzyma wokół parafii głównie, o tym związku nie pomyślałam... 

aczkolwiek po tych aferach z pedofilią księży w PL to się dziwie, że w ogóle ktoś jeszcze chodzi do kościoła katolickiego.. Nawet moja mama, bardzo wierząca osoba, odwróciła się od kościoła na dobre teraz. I nie dziwię się. :/ 

Napisano
35 minut temu, MeganMarkle napisał:

aczkolwiek po tych aferach z pedofilią księży w PL to się dziwie, że w ogóle ktoś jeszcze chodzi do kościoła katolickiego.

Jak to, nie wiesz że to żydowski spisek mający na celu przekabacenie wszystkich chrześcijan w Izraelitów? ;) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...