Skocz do zawartości
  • Ostatnie posty na Forum:

• Witam, Wiem, że wątek dotyczy DV, ale być może orientujecie się, jak to wygląda w Warszawie + jakiś przewidywany timeline? Miałem interview w ramach EB3 3 dni temu. Poszło szybko i gładko, ale na koniec zaskoczenie — otrzymaliśmy 221(g). Nie zaznaczono, żeby dosłać jakieś dokumenty, tylko „administrative processing”. Officer wspomniał: „Everything looks fine, but we have to check something. We should know in 2 days”. Paszporty nam zabrano, co uważam za dobry znak, ale stres jest... Czytam w internecie dużo podobnych przypadków i ludzie czekają tygodniami, a nawet miesiącami. Tak — im również zabrano paszporty...
    • Dokładnie ja pracuje u kanadyjskiego pracodawcy i tylko potrzebuje wizy esty do przekroczenia granicy usa  zawiezienie zleconego towaru do usa I oderbarnie towaru z usa do kanady
    • Problem w tym iż nie wskazał komu . Order jaki wydał nie precyzuje czy chodzi o : sprawy które utknęły na AP czy posiadaczy 221G czy o zwyczajnych selected current   .   Miałem dziś napisać - byłem selected ,byłem nawet current  i tyle z mojej GC . A tak dalej jeszcze wszystko  się niby może zdarzyć ,choć na 99,99 % nie wydarzy się nic .
    • Napewno bardziej nam sie podoba niż w NY/NYC i taniej niż w CA, a do granicy z Kalifornią mamy tylko z 20-30 minut. Wystarczająco ciepło, dużo słońca, a deszcz to widziałem ostatnio w Lipcu w Polsce   Moja praca na ten moment wystarcza żeby przeżyć miesiąc - a jak żona pójdzie do jakiejkolwiek pracy to bedzie naprawdę fajnie finansowo - narazie szkoli sie z angielskiego :). Nasze dzieci (mid i high school) wyjątkowo dobrze zaklimatyzowały sie w szkole - z czego jestem niesamowicie zadowolony, gdyż było to jedna z naszych największych obaw. Narazie jesteśmy zadowoleni.
    • On nie chce pracować "w USA". On chce być nadal zatrudniony u kanadyjskiego pracodawcy a do Stanow tylko w delegację.     
    • Wiza B1/B2 nie pozwala pracować na terenie USA legalnie jako kierowca ciężarówki. Ktokolwiek ci tak podpowiedział nie mówił prawdy. Status permanent Resident w Kanadzie niewiele tu zmienia. Jeśli udasz się do konsulatu po wizę B1/B2 i powiesz, że potrzebujesz jej aby pracować jako kierowca ciężarówki z USA spotkasz się z odmową wizy. Z ESTA jest tak samo - ale ESTY na 99% nie dostaniesz. Wizę B1/B2 która służy do turystycznego pobytu w USA albo służbowego pobytu bez podejmowania pracy na terenie USA możesz dostać  ile przekonasz konsula, że nie stanowisz ryzyka przedłużenia pobytu albo nie stanowisz ryzyka nielegalnej pracy w USA.
  • Dodaj nową pozycję...