Skocz do zawartości

Forum

  1. USA - Forum ogólne

    1. 47470
      postów
    2. 7415
      postów
    3. Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności

      Forum dotyczące wszelkich formalności związanych z wyjazdami do USA

      22595
      postów
    4. Bilety lotnicze / Kto leci do...

      Forum na temat biletów lotniczych do USA. Ogłoszenia typu "Kto leci do/w dniu..."

      9148
      postów
    5. Luźne rozmowy

      Luźne rozmowy użytkowników Forum.

      18454
      postów
  2. USA - wizy imigracyjne

    1. Emigracja (Forum ogólne)

      Forum dla osób zainteresowanych emigracją do USA. Przygotowania do emigracji, formalności, życie na emigracji w USA. Tematy odnośnie zielonej karty, wiz CR1 oraz wiz narzeczeńskich K1 prosimy zamieszczać w osobnych działach.

      29806
      postów
    2. Zielona karta (loteria wizowa)

      Forum dla osób zainteresowanych Green Card

      32204
      postów
    3. Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)

      Forum dla osób zainteresowanych wizami dla członków najbliższej rodziny obywatela USA (w tym legalizacją pobytu przez ślub w USA)

      3650
      postów
    4. Wiza narzeczeńska K-1

      Forum dla osób zainteresowanych wizami K-1

      7237
      postów
  3. USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)

    1. Program Work&Travel USA (wiza J-1)

      Forum dla osób zainteresowanych wyjazdami Work&Travel USA

      23159
      postów
    2. Program Internship USA (wiza J-1)

      Forum dla osób zainteresowanych programem Internship USA

      1272
      postów
    3. Programy typu Camp USA (wiza J-1)

      Forum dla osób zainteresowanych programem Camp USA.

      2344
      postów
    4. Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)

      Tematy związane ogólnie z wizą J-1

      1685
      postów
  4. USA - pozostałe wizy nieimigracyjne

    1. Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)

      Forum dla osób zainteresowanych wyjazdami na podstawie wizy typu H1-B, H2, H3 i H4.

      3713
      postów
    2. Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)

      Forum dla osób zainteresowanych nauką w USA

      6091
      postów
    3. Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1

      Forum na temat wiz B-2 (wyjazdy turystyczne i na leczenie) oraz B-1 (pobyt tymczasowy w celach służbowych)

      22344
      postów
    4. Pozostałe wizy nieimigracyjne

      A (Dyplomaci), C-1 (Tranzyt), E (Inwestorzy), G (Przedstawiciele organizacji międzynarodowych), I (Dziennikarze), L (Pracownicy oddelegowani do amerykańskiego oddziału firmy), O (Osoby o wyjątkowych uzdolnieniach lub osiągnięciach), P (Sportowcy i artyści), Q (Wymiana kulturalna), R (Pracownicy religijni)

      439
      postów
  5. OFF TOPIC

    1. Wyjazdy poza USA

      Gdzie jeszcze się wybrać? A może Kanada, Wielka Brytania, Irlandia lub Australia?

      6282
      postów
  • Polecamy:










  • Ostatnie posty na Forum:

    • Tak sobie myślę że gdyby połączyć nasza wiedzę dotyczącą wiz i spraw imigracyjnych to wystarczyłaby ona do otwarcia Kancelarii porad prawnych. Nie obiecywalibysmy gruszek na wierzbie tak jak to robią "prawnicy" imigracyjni na Jackowie czy słonecznym Greenpoincie. Mówiło by się ludziom szczera prawdę za konkurencyjną gratyfikacje. 
    • To co dają w konsulacie to jest promesa, którą ludzie nazywają wizą. Zaproszenie jest Ci do niczego nie przydatne, nikt o nie nie zapyta a Ty nim nie wymachuj. Ja bym powiedział że za bilet place sam a w gościach utrzymują gospodarze. Wybór jest Twój. 
    • Witajcie, Mam 46lat. Mieszkam i pracuję jako emigrant zarobkowy w Norwegii od 4 lat. Mam własną jednoosobową działalność gospodarczą zarejestrowanąw Norwegii: usługi budowlane. W połowie sierpnia byłem w Oslo na rozmowie w ambasadzie ale wizy turystycznej nie dostałem: pismo stwierdza słabe związki z krajem w którym mieszkam. To fak nie mam tu rodziny i żadnej własności. Mieszkanie wynajmuję a moja firma jest mała co nie znaczy że nie mam zysków. Myślałem początkowo że będzie mi prościej tą wizę dostać z Norwegii; niestety nie miałem doświadczenia w temacie : nigdy nie składałem o wizę do stanów. Jeśli priorytetem przy wizie turystycznej  jest wykazanie związków z własnym krajem to więcej do powiedzenia miałbym na temat związków z Polska: własność, rodzice, córka. Moje pytanie jest takie: jaki czas musi minać od aplikowanie o wizę w ambasadzie w Oslo żebym mógł aplikować w Warszawie?
    • Dziękuję za pierwszą odpowiedź. Poczekam jeszcze jak się ktoś wypowie w kwestii sponsorowania wycieczki. PS Dodam jeszcze, że w tamtym czasie - czyli 10 lat temu mój ojciec był w USA nielegalnie... teraz tak sobie myślę,  czy czasem Konsul nie pytał o tatę...to było tak dawno. Między czasie - czyli w 2013 status pobytu mojego ojca się zmienił - tzn. moja siostra a Jego córka Go sponsorowała no i dostał GC Może i to też wpisać? Co Wy na to?
    • Wypelnia sie formularz online, ja akurat nie wypełniałam, ale pomagałam mojej mamie wypełnić dla mojej bratanicy. U nas była troche inna sytuacja, bo rodzice dziecka wiz nie maja, jedynie babcia, z która to dziecko podróżowało. Mama załączyła w pakiecie list wyjaśniający, kopie swojej wizy i paszportu, zgody rodzicow na wyjazd dziecka do USA i wszystko poszło bardzo sprawnie.  Tu masz krok po kroku: http://ustraveldocs.com/pl_pl/pl-svc-visachild.asp  
    • Byłem na meczu Portland Blaizers z Houston Sunset w czasach gdy grał tam Gortat. Nie wiem ile kosztowały bilety bo dostałem w prezencie. Jako kibic nieortodoksyjny patrzyłem na drugi plan. Wielka hala, komplet widzów, których duża część po rozpoczęciu meczu ruszyła do barów na frytki i piwo oglądając mecz na monitorach. Nie wszyscy wracali na trybuny. Owszem, kibicowali ale nienachalnie.
    • Powinieneś wpisać, bo maja to zapewne systemie. Jako wyjasnienie podaj slabe wiezi z krajem..


×